fredag 30 december 2011

Karin: Några tankar inför biskopsvalet

http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2011/12/tankar-infor-biskopsvalet.html

Staffan Grenstedt kandiderar!

"På uppdrag av de förtroendevalda elektorerna i Skövde har jag tillfrågat Staffan Grenstedt om han ställer upp som kandidat i biskopsvalet och - glädjande nog - har han - efter moget övervägande - svarat ja.

Staffan är teologie doktor i missionsvetenskap och har erfarenhet av många års försam,lingsarbete i både små och stora församlingar, där ledorden har varit delegation, bemyndigande och tydlighet. Under 8,5 år har han dessutom arbetat i den lutherska Mekane Yesuskyrkan i Etiopien, utsänd av Uppsala stift, där han fick lära känna en starkt växande kyrka, som bärs av lekfolket och det har gett honom många lärdomar om vad vi kan lära av de växande kyrkorna i syd.

Han har också ett antal år varit högskolelektor vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala i historisk-praktisk teologi och alltså arbetat med att utbilda nya präster. Han har också varit högskolelektor vid Mekane Yesus-kyrkans teologiska seminarium där han undervisat i kristendomens historia. Och några år som teologisk rådgivare i Mekane Yesus-kyrkan.

Hans vision är en folkkyrka med låga trösklar med Kristus i centrum. Han tycker det är viktigt att vårda sin egen andlighet och är fascinerad av arbetet med "mission-shaped Church" i Church of England. Där jobbar man mycket med analys och utvärdering, vilket Staffan anser är "måsten" inför framtiden.

Staffan blev tvåa i biskopsvalet i Göteborg förra året.
Detta och annat om Staffan kan man läsa på hans hemsida, där han både har en kort presentation av sig själv och där finns också hans CV.
https://epost.svenskakyrkan.se/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://www.staffangrenstedt.se

Berit Hjelm"

lördag 17 december 2011

Claes Björndahl: Carin Åblad Lundström kandiderar!

"Kära vänner!
Kan med glädje berätta att Carin Åblad-Lundström har tackat ja till att kandidera.
Carin är f.n domykyrkokomminster i Uppsala domkyrkoförsamling där hon bl.a ansvarar för församlingens Volontärer/frivilligarbetare. Hon arbetar också med den sk Soppmässan på Samariterhemmet i Uppsala.
Carin är TD i religionspsykologi, hon är kaplan för Skara stifts teologgrupp i Uppsala och sitter sed...an 2010 i Kyrkomötet och i Stiftsfullmäktige i Uppsala stift. Carin är uppvuxen i Borås, prästvigd i Skara 1992 och har tjänstgjort som präst bl.a i Trollhättan och Stora Mellby pastorat (nuv Bjärke). I Carin Åblad-Lundström har vi en kandidat med stor teologisk kompetens och med bred församlingserfarenhet.
Hon känner väl förhållandena i Skara stift och vet hur det är att arbeta i både landsbygds och stadsförsamlingar men genom sina år i Uppsala har hon också andra erfarenheter av Svenska kyrkan som kan komma väl till pass.Det är därför med stor glädje som vi i nomineringsgruppen ÖKA - Öppen kyrka en kyrka för alla, vill föreslå Carin Åblad-Lundström som kandidat till biskopsämbetet i Skara stift.

Claes Björndahl"

Thomas Gustafsson föreslår Catharina Segerbank

"Som elektor har jag blivit ombedd att framföra Chatarina Segerbank som möjlig biskopkandidat.Catharina Segerbank är teologie doktor, präst och författare. Hon har 25 års erfarenhet som präst i Svenska kyrkan, och har en bred erfarenhet av ekumenik och religiös dialog. Hon var ett antal år anställd som Direktor för ekumenik vid Sveriges kristna Råd. Hennes ämnen som föreläsare handlar om inspiration, tröst i sorgen, vård i livets slutskede, barn och sorg samt om kulturhistoria och religionsmöten.

Thomas Gustafsson"

lördag 10 december 2011

Stefan Klint: Mångfald i nomineringsvalet

"Jag tror att det skulle betyda mycket för hela Svenska kyrkan med en biskop som kallats in från en av våra systerkyrkor, med andra erfarenheter och nya perspektiv. Jag tror inte att språket skulle vara ett oöverstigligt problem. Tvärtom skulle en invandrad biskop som snabbt tar sig in i och bidrar till Svenska kyrkan och det svenska samhället kunna få en mycket stor betydelse för synen på invandring och mångfald i det svenska samhället.

Vi måste bli mycket bättre på att ta till vara på människors talanger och möjligheter och inte låta det svenska språket eller en förment svensk kultur bli till en mur som hindrar det ”myller av liv” som skulle prägla skapelsen (1 Mos 1:21, 8:17).

Jag menar överlag att det är viktigt att nomineringarna i januari speglar en bredd och en mångfald av olika möjliga kandidater med olika bakgrund och kulturella och teologiska profiler.

I samband med hearingen kommer kandidaternas lämplighet sedan att prövas på många olika sätt. Jag tror det är viktigt att elektorerna har flera tydliga alternativ att ta ställning till i själva valprocessen, att engagerade medlemmar i nomineringsskedet tillåter sig tänka fritt och djärvt och att inte bortgallrings- och likriktningsmekanismerna slår till för tidigt.

Stefan Klint"

onsdag 7 december 2011

Michael Persson, London, kandiderar inte. Gudrun Erlanson seglar upp.

Michael Persson, kyrkoherde i London, har meddelat att han inte kandiderar.

I facebookgruppen diskuteras däremot Gudrun Erlanson, kontraktsprost och kyrkoherde i Helsingborg.

/Karin

Daniel Gustafsson föreslår Leif Nordlander

"Jag är osäker på om de bästa biskopskandidaterna för Skara stift hittas i Stockholms innerstad, och vill ta tillfället i akt att föra fram de personer som jag som ung präst i stiftet har tilltro till inför framtiden.Carin Åblad-Lundström och Staffan Grenstedt är redan nämnda här. Jag vill också föra fram Leif Nordlander, som med sin erfarenhet och kompetens borde vara en given kandidat.

1) Han har en gedigen erfarenhet av att leda, dels som mångårig kyrkoherde, dels som tidigare ordförande för Oas-rörelsen.
2) Han är en god teolog, en uppskattad predikant och en visionär inför framtidens utmaningar. 3) Han känner stiftet och är känd i breda kretsar, utan att komma ”inifrån” kansliet. Tillsammans med hans erfarenhet från både arbete med ideella och från kyrkomötet borde detta göra honom till en given kandidat.

Daniel Gustafsson"

fredag 2 december 2011

Olle Carlsson

"Olle Carlsson är en fantastisk människa med bakgrund och erfarenhet av livet som gör honom trovärdig och en tillgång som ledare och förebild. Även förekommande i media i olika sammanhang, vilket jag tycker är viktigt för kyrkan.En människa som till och med kan bli igenkänd utanför kyrkliga sammanhang. En av de få som har praktisk erfarenhet av att få folk att vilja komma till kyrkan. En biskop för 2000-talet och framtidens kyrka.

Magnus Hedström"

Rickard Nyberg föreslår Michael Bjerkhagen och Annica Anderbrandt

"Michael Bjerkhagen är en bra präst. Klar och tydlig när han predikar och har enligt vad jag hört iallafall ett mycket gott renomee av dom som jobbar nära honom. Åren som biskopsadjunkt till Caroline Krook måste ha givit honom en mycket god insikt i det biskopliga arbetet. Jag noterar även att han har forskarstuderat i liturgi vid påvliga universitetet Angelicum i Rom. Han är kanske lite för oerfar...en ännu för att bli biskop då han inte varit kyrkoherde i någon församling och är bara 45 år men absolut ett framtida biskopsämne tycker jag.

Domprosten i Uppsala Annica Anderbrandt är ett annat biskopsämne som jag gillar. Klar och tydlig predikant. Vet dock inget om hur hon är som chef och ledare men hon har bred erfarenhet av flera plan inom kyrkan som församlingspräst, biskopsadjunkt till Claes-Bertil Ytterberg och som kyrkoherde och kontraktsprost i falun innan hon blev domprost i uppsala där jag hört henne predika några gånger.

Rickard Nyberg"

torsdag 3 november 2011

Helena Taubner: Se värdet i möten på nätet

"Och när jag ändå håller på och tänker på det här... så vill jag passa på att säga att jag tycker att det känns viktigt att den blivande biskopen har ett "modernt" sätt att se på kommunikation med medlemmarna (och för all del även med alla som inte är medlemmar). Användning av nätet bör ses som en självklarhet och en möjlighet, istället för som något hotfullt som vi kan "tänka bort". Jag menar inte att biskopen själv måste vara en fena på att hantera nätet och annan teknik, men att h*n måste se värdet i de möten som sker här. Som jag ser det så är "skall kyrkan finnas på nätet?" en icke-fråga. Det vi borde fråga är istället "hur kan vi kalla oss kyrka utan att finnas på nätet?.

Helena Taubner"

fredag 28 oktober 2011

Fredrik Modéus kandiderar inte

Jag har varit i kontakt med Fredrik Modéus, som nämnts av flera här, och han meddelar att han inte står till förfogande i biskopsvalet i Skara stift.

Karin Långström Vinge

tisdag 25 oktober 2011

Willem-Jan Fens: Fyra kriterier från min horisont

4 kriterier från min horisont.

"När det gäller biskopsval tänker jag så här: vilken kontakt har jag som kyrkoherde/präst med en biskop? När spelar det någon roll vem som sitter på biskopsstolen i Skara?

För det första: vid fortbildning. Det är viktigt för mig att biskopen har något att tillföra stiftet för att hålla den teologiska nivån uppe bland anställda, präster och andra. Dvs. att jag menar att vi behöver en biskop som är en bra teolog, och som vet vad som händer i församlingarna, och som kan sätta teologin i ett relevant församlingssammanhang.

För det andra: när det uppstår problem lokalt i församlingen. Då behöver vi en biskop som kan lyssna och stötta i besvärliga situationer. Alltså någon som själv är bra på samtal/själavård och som inte ryggar tillbaka när det börjar blåsa.

För det tredje: vid visitationer. Vi behöver en biskop som kan analysera och ge synpunkter på pågående gudstjänstliv och verksamhet. Alltså någon med analytisk förmåga, kritisk på rätt sätt, och som har stor erfarenhet av församlingsverksamhet.

För det fjärde: vid rekrytering. Vi måste få fler präster till stiftet. Någon som kan vara flaggskepp, som låter sin röst höra i samhället och kyrka. Sedan har biskopen så klart en del andra funktioner och får representera kyrkan på olika sätt, men de här 4 kriterier är viktiga för mig.

Då kommer jag ändå tillbaka till tidigare nämnda Sven Hillert, men kanske ännu tydligare till Christina Eriksson som var aktuell för Göteborgs stift nyss. Hon är kyrkoherde i Lundby på Hissingen. Jag tror att hon svarar bra mot ovanstående 4 kriterier. Att hon är kvinna är, som flera har påpekat, ett plus.



Willem-Jan Fens,

Kh i Mariestad."

söndag 11 september 2011

Håkan Gerenmarks funderingar

"Vill dela med mej av några funderingar jag har.
Jag måste börja med att fråga mej vad skall vi ha en biskop till?
Det kan tyckas självklart att vi behöver en biskop men då vill jag fundera över till vad.

Är det så att alla verkligen ser biskopen som vår ledare eller andlige ledare eller kanske är det så att det är präster och diakoner som ser biskopen som sin ledare.
Något måste förändras annars kommer biskopen att marginaleseras.
Ett av problemen är att biskopen är chef (på pappret) på stiftkansliet. Det fungerar inte om biskopen skall vara trovärdig. Biskopen skall vara en andlig ledare.
Att vara chef och sen också vara ordförande i stiftstyrelsen är att sitta på två stolar.

Att sen biskopen i sitt andliga ledarskap skall ha visioner om hur kyrkan skall vara i vårt samhälle och skall framför allt lyssna på människor. Vi behöver en ledare som vågar visa vägen. en ledare som lyfter fram andra.osv
Att bedöma om biskopen är tillräckligt troende får andra fundera över.

Håkan Gerenmark"

torsdag 1 september 2011

Tomas Rosenlundh föreslår Christina Schenning och Marika Markovits

"Jag har följt diskussionen på Facebook under en tid och tycker att det är ett ytterst viktigt forum att starta denna viktiga debatt om vår nya biskop. Om mig själv kan sägas att jag arbetar nära den kyrkliga verksamheten i Skövde pastorat och tycker att frågan om vår nya biskop är en mycket viktig och stor fråga.
Mitt i detta förstår jag att rollen som biskop är svår, för den handlar om att skapa en legitimitet inåt och samtidigt utåt. Det innebär att rollen är svår och kommer vara svår och om jag inte missminner mig skrev Lennart Koskinen om dessa båda roller när han avgick som biskop för Visby stift.

Vi talar om ledaregenskaper i båda fallen och där vi idag har att ta stor hänsyn till vår omvärld. I GP den 31 augusti 2011 talade den blivande biskopen i Göteborg Per Eckerdal om samkönade äktenskap, om kvinnliga präster och om Gud. Tydligt och klart och där han var enkel och rak i sitt budskap. Ett budskap till oss
vanliga med ett ja till alla tre frågeställningar. I artikeln framkom hans ambitioner att vara ett ansikte utåt för Svenska kyrkan, där samhällsengagemanget lyser igen och att kyrkan måste anpassas till det nya samhället. Ett nytt sätt för kyrkan genom att förändra språk och mötesplatser. Den kristna tron skall inte vara i periferin utan mitt i samhällsströmmen där livets realiteter finns.
Intressant och tänkvärt. En samhällsengagerad kyrka som förmedlar en tro som är relevant för livets alla områden.

Per Eckerdals ord så långt men som pekar på något väsentligt - att se Svenska kyrkan i den tid som idag är. I den tid som idag är konstaterar jag att den frågeställning som ställts i debatten om könet är relevant vid detta val, så håller jag med Stefan Klint i hans inlägg. Kompetensen måste finnas och som inkluderar kompetens i ledaregenskaper, men en kvinna skall ha företräde om denna
situation uppstår.

När jag går igenom och ser antalet kvinnliga biskopar i landet så kan man väldigt enkelt konstatera att kvinnorna är i minoritet. Det tycker jag är märkligt för jag kan aldrig tro att det handlar om en kompetensbrist. Återigen kan man ställa sig frågan om det är den ursprungliga skillnaden att männen tar för sig mer och därför syns mer? Vad det än beror på så är det helt enkelt dags
att lyfta fram de kvinnor som kan vara aktuella och få en möjlighet att träffa dem för att utreda om de fyller de kriterier vi ställer på en ny kommande ledare. Jag är övertygad om att de finns och av de namn som tidigare nämnts önskar jag att det ges tillfälle att träffa två av dem som finns med i de inspel som gjorts - Karin Burstrand och Maria Ottensten. Jag kan dem för dåligt i detta nu, men de inspel
som getts under denna process gång gör att jag tror att de är mycket intressanta kandidater till denna viktiga post.

Ytterligare två kvinnor vill jag nämna, men där är jag också osäker på om de är intresserade att komma tillbaka till en tjänst inom Svenska Kyrkan. Båda var med i biskopsvalet till Västerås 2007, men de blev som bekant inte valda. De två jag talar om är Christina Schenning som arbetar inom Räddningsverket och det är Marika Markovits som arbetar inom Stadsmissionen i Stockholm.

Ledordet är samhällsengagemang och ledarskap för dessa två sist nämnda. Det kan mycket väl vara så att de inte är intresserade, men det skulle vara intressant att fråga dem och lyssna på deras berättelse. Att komma utifrån och in i en verksamhet är inte heller fel - ibland ser man inte möjligheterna för man har varit med så
länge.

Som sagt, viktiga frågor som inte kan avfärdas på något sätt. I dessa tider och med de frågor som Svenska Kyrkan brottas med är det därför viktigt med ett engagemang för valet till ny biskop i Skara stift.

Tomas Rosenlundh, förtroendevald i Skövde"

lördag 27 augusti 2011

Stefan Klint: Kön är ett relevant kriterium

"Jag vill bidra med en tanke som några andra varit inne på, men kanske inte uttalat rakt ut. Jag menar att kön är ett relevant kriterium vid ett biskopsval 2012. Om det står mellan två jämngoda kandidater av olika kön anser jag att en kvinna bör ha förtur. Detta mot bakgrund att vi har haft enbart manliga biskopar i Västsverige i tusen år (!) och att Svenska kyrkan har haft både kvinnor och män som... präster sedan femtio och kyrkoherdar sedan fyrtio år.

Frågan är av så stor vikt för Svenska kyrkans trovärdighet att jag personligen nästan lutar åt uppfattningen, att en kvinnlig kandidat kan vara att föredra framför en manlig även om den senare har snäppet bättre formella kvalifikationer. På söndag är temat för gudstjänsten "Nådens gåvor". I den gamla evangelieboken var temat "Förspillda tillfällen". Göteborgs stift missade nyligen ännu ett tillfälle att göra Svenska kyrkan mer jämställd. Hur går det i Skara?

Stefan Klint

tisdag 23 augusti 2011

Pernilla Parenmalm föreslår Karin Sarja

"Jag vill bidra med förslaget Karin Sarja, docent i kyrkohistoria/missionshistoria, präst i Svenska kyrkan och ledamot av Svenska kyrkans teologiska kommitté. Bördig från Västergötland, prästvigd för Skara stift, har arbetat som präst i Mariestads pastorat och Uppsala Domkyrkoförsamling. Disputerade med avhandlingen ”Ännu en syster till Afrika” om tidiga kvinnliga missionärer. Arbetar i sin vidare ...forskning med frågor om mission, väckelsehistoria, kvinno- och genusfrågor i kristendomens historia, för att nämna några områden och har publicerat en rad artiklar och arbeten efter sin avhandling.

Arbetar för närvarande som projektsekreterare vid sekretariatet för teologi och ekumenik på Kyrkokansliet i Uppsala, tidigare lektor på Teologiska högskolan i Stockholm, Högskolan i Gävle samt forskare på Centrum för Genusvetenskap. Jag uppfattar Karin som en både god teolog som pedagog, med förmågan att knyta samman dåtid-nutid-framtid samt det lokala med det globala – en resurs för Svenska kyrkan!

Pernilla Parenmalm"

Inger Lindeskog. En kristusdoftande personlighet

"Det är viktigt att alla präster och diakoner i stiftet kan se vår näste biskop som sin andliga ledare, att vi hittar en person som många kan sluta upp kring.

Jag har två huvudfavoriter i nuläget. Båda prästvigdes vid 27 och blev kyrkoherdar i 35-års-åldern. De är tydliga andliga ledare som kan samla och ena människor och som man gärna vänder sig till i sina svåra stunder. Båda gräver energiskt där... de står, men har en tydlig utblick utanför det lokala och nutida. Höjda över det kyrkopolitiska tjäbblet är de inriktade på att ge andlig föda och visa Guds folk på den Väg vi bör vandra. De har dessutom de personliga och yrkesmässiga egenskaper jag värderar allra högst:
1) en Kristus-doftande personlighet, d v s en strävan efter att bemöta alla lika och Andens frukter märkbara i sina liv och
2) ett tydligt fokus på församlingsbyggande utifrån gudstjänstens centrum. De jag gärna ser som biskopar är:

- Fredrik Modéus, 47 år, som redan nämnts i detta sammanhang, varför jag inte säger något mer om honom än följande: Hans bok "Mod att vara kyrka" gjorde mig lycklig i flera månader efter att den kommit ut. Läs den - om du inte redan gjort det!

- Carl Sjögren, 52 år, kyrkoherde i Ulricehamns pastorat, kontraktsprost vid 38 år, medverkande vid Ideellt forums utbildning "Att leda ideella" & på medarbetardagen i Skara den 6 september med seminarier kring gudstjänst/delaktighet i gudstjänsten/arbete med gudstjänstgrupper.

Inger Lindeskog"

tisdag 9 augusti 2011

Kristofer Strid: Bönedag?

"Hej på er! Som icke-Skarastiftare (än iallafall) och teologistudent (då man kanske kan få föreslå lite "galna" idéer, hur vore det om man utlyste en bönedag för biskopsvalet. Gärna samlas tillsammans, präster och diakoner, förtroendevalda och andra intresserade OAVSETT partipolitisk färg, ideologi och agenda och teologiska preferenser med ETT syfte, att fråga Herren: vem är en man eller kvinna efter ditt hjärta, Gud? Att mötas på knä drar våra hjärtan närmare Jesus, vi blir mer lika honom i våra olika tjänster för Guds rike och vi kan lära oss älska varandra, trots alla olikheter som vi gärna och ofta framhåller (Joh 15:16-17, 17:21 m.m)
Som sagt, ett förslag.. :)"

Kristofer Strid

Anders Sterzel: Till vad ska vår nye biskop komma?

"Så här långt har debatten handlat enbart om hur en biskop bör vara och vilken som är lämplig. Men en minst lika viktig fråga är: till vad skall biskopen komma? Biskopens viktigaste redskap är stiftskansliet med dess medarbetare, och det är viktigt att vi tillsammans funderar över hur ett stiftskansli bör fungera och hur biskopen skall använda sig av denna.

Jag tror att det är viktigt att den kommande biskopen får en chans att tillsätta de medarbetare denne vill ha, och inte ärva de medarbetare som arbetat med tidigare biskopar. Det finns alltid en risk för att en ny biskop hamnar i knät på ”gamla stiftskanslirävar” som styr biskopen i stället för tvärtom. En nyvald biskop borde därför ha rätt att byta ut sin stabsfunktion när denne väljs, så att hon eller han får en chans att sätta sina avtryck i stiftet.

Men även stiftets framtid i sin helhet bör diskuteras. jag tycker att det vore en välsignelse om man ändrade anställningsvillkoren på stiftskansliet så att de som anställs i framtiden får projektanställningar på ca 5 år. På så sätt får man ett ökande samarbets- och kunskapsflöde mellan stiftskansliet och församlingarna. Efter några år på stiftet så kommer man ut i församlingslivet med vidgade kunskaper. Som det ser ut nu så verkar det vara ett självändamål att arbeta på ett stiftskansli.

Nu kanske någon anser att denna fråga inte har med ett biskopsval att göra, men jag vill betona det motsatta. Vad hjälper det vilken biskop vi väljer om det är stiftskansliet som styr biskopen och inte tvärtom.

Anders Sterzel
Stenstorps pastorat"

fredag 5 augusti 2011

Fler namn på Facebook

Fler etiketter till föregående inlägg nedan.

Du som inte har ett konto på Facebook så du kan följa diskussionen där - skaffa ett redan idag!

/KarinLV

Många namn i facebookdebatten

Martin Garlöv har sammanställt vilka namn som hittills nämnts i vår grupp på facebook.

Precis som han skriver så kommer några falla bort, några kommer till, och framåt vårkanten har vi en ny biskop!

Kanske någon av ...?

Peter Lundborg, Maria Ytterbrink, Michael Persson, Annika Borg, Johan Dalman, Karin Karlberg, Jesper Svartvik, Åsa Löwén, Mats Hermansson, Kerstin Wimmer, Fredrik Modéus, Carin Åblad Lundström, Mikael Mogren, Susanne Wigorts Yngvesson, Staffan Grenstedt, Ulla-Britt Berglund, Maria Ottensten, Gunnar Sjöberg, Jacqueline Björnram, Thomas Ekstrand, Karin Burstrand, Sven Hillert, Sonja Grunselius, Kerstin Hesslefors Persson...

onsdag 3 augusti 2011

Jan-Anders Ekelund föreslår Staffan Grenstedt

"Ingen har nämnt teol.dr. Staffan Grenstedt som fick 42 % av rösterna i Gbg. Vi behöver en biskop i Skara stift och inte minst i biskopsmötet med erfarenhet av hur en av våra systerkyrkor växer lavinartat. Viktigt att vi kan få en biskop som kompletterar de övriga biskoparna i biskopsmötet, läronämnden och kyrkomötet. Staffan står fri ifrån det kyrliga etablissimanget. Vi behöver en biskop som kommer utifrån med nya friska ögon.

Läs mer

Jan-Anders Ekelund, förtroendevald i Göteborgs stift"

söndag 31 juli 2011

Reine Toth föreslår Fredrik Modéus

"Här kommer ett förslag från en pastorsadjunkt, varför ni får ta det för vad det är. Mitt förslag är en person som är deltagare i den här gruppen — Fredrik Modéus. Fredrik var aktuell som kandidat vid biskopsvalet i Göteborgs stift men tackade sedan nej. Vi kan ju hoppas att det var för att ville vänta in Skara stift:) Även om han tackade nej då, tycker jag vi ska ställa frågan till honom nu. Bara för att omständigheterna inte var de rätta då, kan vi inte ta för givet att samma sak gäller nu. Nu är det ett nytt biskopsval i ett annat stift med andra förutsättningar. Ett år har dessutom gått sedan dess och saker och ting förändras i livet.

Jag har mött Fredrik två gånger. Första gången var förra hösten då han bemödade sig att ta sig till Uppsala enbart för att träffa Skara stiftsgrupp. Andra gången var nu i våras på Johannelund, då han hade sin sedvanliga föreläsning hos praxisterminen. Båda dessa möten har gett mersmak hos mig, och jag fick genast känslan ”biskopsmaterial!”

Jag blev oerhört inspirerad när jag lyssnade på Fredrik. Hans forskning fick tyngd i mina öron, dels för att det grundar sig på faktiska förhållanden inom Svenska kyrkan, dels för att han talar utifrån utgångspunkten att han vet vad det innebär att vara församlingsledare. Som person har jag uppfattat Fredrik som socialt kompetent, trevlig, skärpt, strukturerad och inlyssnande. Han inger stort förtroende.
Med Fredrik som biskop skulle vi få en biskop som tänker församling, och vilket stift i Svenska kyrkan skulle inte ha enormt mycket att vinna på att få in än mer av det tänket. Och genom Fredrik skulle Skara stift stå väl rustade inför en av de största utmaningarna som väntar Svenska kyrkan i framtiden — nämligen att åstadkomma en större delaktighet och ett ökat lekmannaengagemang. Så genom Fredrik Modéus skulle Skara stift bygga in ett tänk och en handlingskraft som borgar för en god framtid i stiftet.

Fredrik är en unik person i Svenska kyrkan. Han har varit en av ledande kuggarna, ja kanske själva nestorn, när det gäller att bygga upp Helgeands församling i Lunds stift, där har tjänstgjort som komminister 97-99 och som kyrkoherde 00-08. Under Fredriks tid skedde en rejäl utveckling av gudstjänstlivet där, och han utvecklade ett framgångsrikt arbete med gudstjänstgrupper och delaktighet i församlingslivet. Helgeands församling är idag en församling som ofta omtalas som en förebild, vilket Fredrik har mycket stor del i. Sedan har Fredrik fortsatt vidare och börjat forskning kring gudstjänstliv/församlingsliv i Svenska kyrkan. Detta har bl.a. renderat i boken Längta efter liv som är ett resultat av en undersökning av 35 församlingar i Svenska kyrkan. Tidigare har Fredrik även skrivit boken Mod att vara kyrka.

Fredrik skulle vara en biskop som i bagaget har med sig den unika kombinationen att ha varit med att bygga upp en församling på ett framgångsrikt sätt, förenat med konkret forskning om detsamma. En forskning som för övrigt har blivit mycket uppmärksammad i kyrkSverige.

Just att det sammanhang han har varit i (Helgeand) också har genererat en numerär tillväxt är en faktor som inte får glömmas bort. Jag anser det viktigt att den som blir biskop på sitt cv har med sig att hon/han inte bara har bidragit kvalitativ växt i den/de församling/ar hon/har tjänstgjort, även om det också är högst centralt, utan också att det är en person som har bidragit till en kvantitativ tillväxt i sin församling. Jag önskar en biskop som kan bidra till att både att människor ska kunna växa i sin tro (kvalitativ växt), men också kan bidra till att antalet kristna ökar i Skara stift (kvantitativ växt).. Detta tror jag Fredrik eventuellt skulle kunna vara rätt person till..

Åldersmässigt (född 1964) ligger dessutom Fredrik väldigt rätt för detta val. Hans ålder innebär att det skulle bli en långsiktig lösning och att man inte behöver utlysa nytt biskopsval den närmsta tiden. Problemet att vinna förtroende hos den äldre generationen, vilket kan dyka upp om personen ifråga är kring 40 år, torde heller inte dyka upp i Fredriks fall. Åldern är således idealisk: Ungdomlig — men inte för ung. Erfaren — men inte för gammal.

Tror för övrigt det finns en stor psykologiskt värde i att de anställda och de förtroendevalda runt om i stiftet skulle veta (med Fredrik) att biskopen i Skara är en person som har en stor del av sitt hjärta (egna erfarenheter) och hjärna (teologisk kompetens på området) i det lokala, vanliga, slitsamma församlingslivet. Jag ser framför mig att det skulle vara en stor motivationsfaktor för anställda i församlingarna att ha en biskop med Fredriks egenskaper.

Fredrik Modéus, om du läser detta vill jag bara säga två saker.
1. Skarastiftsandan finns bara i Skara stift!
2. För en tid sedan fick jag höra nuvarande biskops förklaring av Skarastifts-symbolen. Den består av tretton stjärnor, där en som är lite större finns i mitten omgiven av de tolv andra. Biskopen förklarade (lite halvt skämtsamt) att det är Skara stift i mitten omgiven av de andra stiften. Så Fredrik, ska du nån gång bli biskop så ska du väl vara det i stiftet med den stora stjärnan (tänk Josefs dröm) :)..

Reine Toth, präst i Lidköping"

Maria Ottensten

Maria Ottensten är en god kandidat.
Teol kand-examen, Uppsala 1989
Pastoralinstitutet i Uppsala 1990
Prästvigd 13 jan 1991 i Karlstads domkyrka av Bengt Wadensjö
Pastorsadjunkt i Karlskoga församling jan 1991-jan 1992
Komminister i Karlskoga Församling jan 1992-juni 1995
Konfirmandkonsulent i Karlstad stift ( arvodestjän...st parallellt med Km–tjänst ) 1992-1995
Kyrkoherde i Grimetons pastorat – sedermera Himledalens församling 1995-2005 Stiftsadjunkt i Göteborgs stift 2005-2007
Kyrkoherde i Örgryte 2008- nu
“Doctor of Ministry in Preaching “ vid Lutheran School of Theology 2005 Författare till böckerna “Vardagens Gud” – Argument förlag 2007, och “Predikan växer fram” - Verbum.

Några länkar:

Maria om tro
Välsigna kärlek oavsett kön

Predikan växer fram
Vardagens Gud

/Karin Långström Vinge

lördag 30 juli 2011

Jag har placerat den här bloggen i Skövdebloggkartan.se.

Lars van der Heeg föreslår Susanne Wigorts Yngvesson

"I en tid då det inte finns självklara vägar till de unga generationerna, så behövs det en teolog som är kunnig i de frågor som just berör unga människor. SWY har doktorerat om medias etik och ansvar, hon har debatterat flera gånger i samma ämne och om problematiken med vår nya informationsteknologi och är också medialt tränad och avslappnad. Hon har även skrivit om andra "ungdomsämnen" såsom kärlek och relationer, kontakter med sekulärhumanism, etik genom kultur och film. Hela tiden med en bred nutida bildning och mot bakgrund i klassisk kunskap i etik, och med mod och friskhet i såväl val av temata som språkdräkt. SWY skulle kunna bli en biskop som på allvar når - och förstår den växande generationen. I ett stift som Skara, klämt mellan flera stora men också delvis anonyma metropoler skulle hon kunna få ungdomen att känna närheten till kyrkan på orten just för att kyrkan själv kan visa att den finns där, inte bara fysiskt utan i också i sitt sätt att tänka. SWY är inte prästvigd, men har arbetat i närheten av Biskop em. B. Wadensjö, och vet nog på så sätt mer om en biskops vardag än många duktiga präster. Detta skulle också göra att hon lättare skulle hålla sig fri att möta stiftets frågor.

Lars van der Heeg

torsdag 28 juli 2011

Bertil Murray: Näring från andra kyrkor?

"Mirjam och Mose väcker tankarna på att flytta sig mellan länder. Jag håller med Martin om att det vore jättespännande om ni öppnade ögonen för vad som finns utanför landets gränser. Vi behöver få näring från andra kyrkor som vi står i gemenskap med. Har inte Skara något spännande vänstift? Tänk att få hit en anglikan eller någon från ...Syd. Det skulle alldeles säkert påverka Skara stift och hela vår kyrka i en spännande riktning. Tänk om ni blev först ut i Svenska kyrkan. Åtminstone borde väl någon kandidat kunna vaskas fram? Tanken har väckts i andra stift de senaste åren men hittills har det stannat vid en tanke.
Bertil Murray"

tisdag 26 juli 2011

Jonas Lindberg: Carin Lundblad Åström - komminister, TD och kyrkomötesledamot

"Jag tror att Carin Åblad Lundström, komminister i Uppsala domkyrkoförsamling sedan något tiotal år tillbaka och teologie doktor kan vara ett bra namn. Genom sitt arbete med soppmässan i Samariterhemmets kyrka har hon visat på hur engagerande socialt arbete och goda gudstjänster kan skapas, vilket visar på praktisk förmåga att hantera några av kyrkans viktigaste framtidsfrågor. Därtill har hon alltså teologisk akademisk höjd, perspektiv från rikskyrklig nivå genom rikshelgedomen och är därtill Skarastiftare av födsel och till hjärtat.

Jonas Lindberg"

fredag 22 juli 2011

Fråga på Facebook


Gå in på vår sida på facebook-sida och var med och diskutera du också!

torsdag 21 juli 2011

Sven-Olof Grenabo: ekumenen Johan Dalman!

"I Sveriges Kristna råd har jag vid några tillfället träffat Johan Dalman f n domprost i Strängnäs. Han var ordförande i den grupp som arbetade fram överenskommelsen med Sv Missonskyrkan. Han är en god ekumen och saknar inte humor, vilket ibland är en bristvara i Sv kyrkan. Dessutom har han rötter i Västsverige."

Sven-Olof Grenabo, kyrkopolitiker i Hjo

måndag 18 juli 2011

Bloggen uppmärksammad

Vår blogg har redan uppmärksammats av Kyrkans tidning. Tackar och bockar!
/KarinLV

Martin Edström: Peter Lundborg god kandidat

"Peter Lundborg. Verksam som domprost i Linköpings stift är en god kandidat. Han gjorde ett bra intryck under teologdagar i våras och en trevlig bekantskap även utanför "föreläsningens ram". Något mer än så vet jag inte om honom. Kanske någon här som kan ge mer information? Han har skrivit en bok som heter "Var är församlingen?" Han talar mycket om församlingsbegreppet och vill "sätta ord" på detta. En nog så viktig egenskap för en biskop.
Några sammanfattande ord med utgångspunkt ur boken:

Var är församlingen? Runt nattvardsbordet i församlingskyrkan? I en församlingsbok, där alla döpta är antecknade? Inom ett visst geografiskt område, vars gränser kan markeras på ens karta? Eller är den i himlen, osynlig?Den här boken vill bjuda in läsaren att delta i sökandet efter församlingen i Nya testamentet, i historien, i kyrkans bekännelse och i den kyrkliga organisationen. Syftet är att den ska kunna läsas av alla som lever i en församling och stimulera till samtal om den egna församlingens identitet.
Martin Edström"

söndag 17 juli 2011

7 kriterier för nästa biskop i Skara

I Billings kontrakt ville vi inleda arbetet med att välja ny biskop med att ta fram en "sökprofil".
På ett kontraktsmöte (som vi kallar PRÖL, dvs prästerliga överläggningar), valde vi en arbetsgrupp för detta ändamål. Den består av Mats Bengtson, komminister, Katarina Lindgren, sjukhusdiakon, Karin Långström Vinge, komminister, Richard Mellgren, kyrkoherde.

Vi kom gemensamt fram till 7 kriterier som vi gärna ser stämmer med nästa biskop.

Kommande biskop ska:
1. vara en god teolog och teologie doktor.
2. vara folkkyrklig, med förankring i kyrkans tradition och liv.
3. ha en gedigen församlingserfarenhet.
4. vara inspiratör och visionär.
5. vara aktiv i samhällsdebatten och vara kyrkans ansikte utåt i media.
6. ha en tydlig strategi för Skara stift vad gäller kyrkobyggnader och stiftskansli.
7. ha en pastoral omsorg om stiftets präster och diakoner.

Kriterierna är uppställda utan inbördes ordning.

Var gärna med oss och diskutera kriterier, namn osv. Låt samtalet börja!