lördag 10 december 2011

Stefan Klint: Mångfald i nomineringsvalet

"Jag tror att det skulle betyda mycket för hela Svenska kyrkan med en biskop som kallats in från en av våra systerkyrkor, med andra erfarenheter och nya perspektiv. Jag tror inte att språket skulle vara ett oöverstigligt problem. Tvärtom skulle en invandrad biskop som snabbt tar sig in i och bidrar till Svenska kyrkan och det svenska samhället kunna få en mycket stor betydelse för synen på invandring och mångfald i det svenska samhället.

Vi måste bli mycket bättre på att ta till vara på människors talanger och möjligheter och inte låta det svenska språket eller en förment svensk kultur bli till en mur som hindrar det ”myller av liv” som skulle prägla skapelsen (1 Mos 1:21, 8:17).

Jag menar överlag att det är viktigt att nomineringarna i januari speglar en bredd och en mångfald av olika möjliga kandidater med olika bakgrund och kulturella och teologiska profiler.

I samband med hearingen kommer kandidaternas lämplighet sedan att prövas på många olika sätt. Jag tror det är viktigt att elektorerna har flera tydliga alternativ att ta ställning till i själva valprocessen, att engagerade medlemmar i nomineringsskedet tillåter sig tänka fritt och djärvt och att inte bortgallrings- och likriktningsmekanismerna slår till för tidigt.

Stefan Klint"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar