fredag 28 oktober 2011

Fredrik Modéus kandiderar inte

Jag har varit i kontakt med Fredrik Modéus, som nämnts av flera här, och han meddelar att han inte står till förfogande i biskopsvalet i Skara stift.

Karin Långström Vinge

tisdag 25 oktober 2011

Willem-Jan Fens: Fyra kriterier från min horisont

4 kriterier från min horisont.

"När det gäller biskopsval tänker jag så här: vilken kontakt har jag som kyrkoherde/präst med en biskop? När spelar det någon roll vem som sitter på biskopsstolen i Skara?

För det första: vid fortbildning. Det är viktigt för mig att biskopen har något att tillföra stiftet för att hålla den teologiska nivån uppe bland anställda, präster och andra. Dvs. att jag menar att vi behöver en biskop som är en bra teolog, och som vet vad som händer i församlingarna, och som kan sätta teologin i ett relevant församlingssammanhang.

För det andra: när det uppstår problem lokalt i församlingen. Då behöver vi en biskop som kan lyssna och stötta i besvärliga situationer. Alltså någon som själv är bra på samtal/själavård och som inte ryggar tillbaka när det börjar blåsa.

För det tredje: vid visitationer. Vi behöver en biskop som kan analysera och ge synpunkter på pågående gudstjänstliv och verksamhet. Alltså någon med analytisk förmåga, kritisk på rätt sätt, och som har stor erfarenhet av församlingsverksamhet.

För det fjärde: vid rekrytering. Vi måste få fler präster till stiftet. Någon som kan vara flaggskepp, som låter sin röst höra i samhället och kyrka. Sedan har biskopen så klart en del andra funktioner och får representera kyrkan på olika sätt, men de här 4 kriterier är viktiga för mig.

Då kommer jag ändå tillbaka till tidigare nämnda Sven Hillert, men kanske ännu tydligare till Christina Eriksson som var aktuell för Göteborgs stift nyss. Hon är kyrkoherde i Lundby på Hissingen. Jag tror att hon svarar bra mot ovanstående 4 kriterier. Att hon är kvinna är, som flera har påpekat, ett plus.



Willem-Jan Fens,

Kh i Mariestad."